W związku z ostatnimi wydarzeniami dotyczącymi podpisania przez Łabędzkie Towarzystwo Sportowe „Łabędy” umowy w zakresie szkolenia dzieci i młodzieży z Akademią Piłkarską Piasta Gliwice Zarząd ŁTS Łabędy pragnie złożyć następujące oświadczenie.

Podpisana umowa w zakresie szkolenia dzieci i młodzieży nie jest dla ŁTS niczym nowym. Tego typu umowy z Piastem Gliwice w podobnej formie funkcjonowały w Klubie od 1998 roku. Podstawową różnicą było natomiast to, że umowy te nie były upubliczniane przez żadną ze stron, a w szczególności poprzez media społecznościowe.

Pragniemy podkreślić, że podpisana umowa dotyczy tylko i wyłącznie współpracy w zakresie szkoleniowym dzieci i młodzieży i nie ma nic wspólnego ze współpracą na polu marketingowym czy też zarządczym. Nie dotyczy też w żadnym stopniu drużyny seniorskiej.

ŁTS Łabędy jest w dalszym ciągu i będzie klubem samodzielnym, nie powiązanym w jakimkolwiek stopniu z Piastem Gliwice jeżeli chodzi o zarządzanie Klubem. Organem władnym do podejmowania wszelkich uchwał pozostaje Zarząd Stowarzyszenia i Walne Zgromadzenie jego Członków.

Co istotne w związku z podpisaniem umowy szkoleniowej ŁTS Łabędy nie otrzymał jakiejkolwiek gratyfikacji finansowej z strony Piasta Gliwice. W dalszym ciągu Klub utrzymuje się ze środków finansowych  przyznawanych przez Urząd Miasta Gliwice w ramach ofert konkursowych. Łabędzkie Towarzystwo Sportowe jako Stowarzyszenie Kultury Fizycznej swoją działalność opiera na Statucie opracowanym w latach 90tych przez poprzednie zarządy a podstawą tej działalności jest krzewienie kultury fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Należy podkreślić, że Członkowie Zarządu pracują społecznie i za pełnione funkcje w zarządzie nie otrzymują wynagrodzenia.

Przedmiotowa umowa daje w przyszłości (w okolicach 3 lat) między innymi możliwość korzystania naszym adeptom z infrastruktury sportowej Akademii Sportowej Gliwice, która powstanie w dzielnicy Gliwic Czechowice przy współpracy Miasta Gliwice, Akademii Sportowej Piasta Gliwice oraz Politechniki Śląskiej. Najistotniejszą kwestią jest natomiast to, że zgodnie z przepisami PZPN o przyszłości sportowej dzieci i młodzieży i tak decydować będą rodzice bądź opiekunowie. Dotyczy to w szczególności zmiany barw klubowych a my jako Zarząd ŁTS nie mamy na to jakiegokolwiek wpływu. W związku z powyższym uznaliśmy, że podpisanie umowy daje w wymiarze rozwoju sportowego wiele korzyści naszym młodym zawodnikom.

Zarząd Łabędzkiego Towarzystwa Sportowego zdaje sobie sprawę z sympatii kibicowskich mieszkańców Łabęd do Górnika Zabrze natomiast nie możemy przedkładać tych sympatii na działalność szkoleniową klubu.

Drodzy Kibice Górnika Zabrze

Chcemy podkreślić, że poprzedni zarząd wybrany na kadencję 2015-2019 usilnie zabiegał o podpisanie umowy współpracy w podobnym charakterze z Górnikiem Zabrze biorąc właśnie pod uwagę sympatie kibicowskie mieszkańców naszej dzielnicy. Niestety Górnik Zabrze nie zdecydował się na podpisanie takiej umowy kierując się formalnymi i lokalizacyjnymi względami.

W dniu 16 października na profilu facebookowym Torcidy Łabędy ukazał się post dotyczący niezadowolenia z zaistniałej sytuacji związanej z podpisaniem umowy argumentujący, że umowa została podpisana za plecami kibiców,  traktując to jako policzek w twarz dla społeczności kibiowskiej w Łabędach. Dodatkowo odbyła się pikieta przedstawicieli Torcidy Łabędy z transparentami „szkalującymi” Członków Zarządu oraz wyzwiskami w stronę Zarządu.

Zachowanie „Torcidy Łabędy” było dla nas nie do zaakceptowania. Pragniemy wierzyć, że wynikało to bardziej z negatywnych emocji i pewnego nieporozumienia co do intencji podpisania tej umowy. Nie możemy natomiast godzić się na takie formy protestów, które szkalują dobre imię członków zarządu, którzy poświęcają swój prywatny czas aby społecznie pełnić funkcje w Klubie.

Zarzut podpisania umowy za plecami kibiców traktujemy za bezpodstawne pomówienie ponieważ przedstawiciele Kibiców byli obecni na walnym zgromadzeniu 26 marca 2021 roku na którym Zarząd zdawał relację z trwających negocjacji z Akademią Piasta Gliwice informując, że w dalszej perspektywie czasowej takowa umowa zostanie podpisana i na ten moment spotkaliśmy się ze zrozumieniem tej sytuacji przez obecnych na Walnym Zgromadzeniu Kibiców.

Zarząd Stowarzyszenia zawsze był i w dalszym ciągu jest otwarty na rozmowy z Kibicami. Przed upublicznieniem umowy również próbowaliśmy skontaktować się z przedstawicielem Kibiców aby nie dopuścić do sytuacji, że kibice dowiadują się o tym fakcie z mediów społecznościowych. Jednakże przedstawiciel Kibiców nie dotarł na umówione spotkanie.

Informujemy  również, że nie byliśmy inicjatorem przełożenia sobotniego meczu, a jedynie zgodziliśmy się na jego przełożenie.

Do tej pory zawsze mogliśmy liczyć na pozytywne reakcje ze strony Torcidy Łabędy dotyczące działalności Klubu. Z przykrością natomiast stwierdzamy, że nie dano nam jako Zarządowi szansy  przedstawienia stanu faktycznego i motywów podpisania niniejszej umowy a zamiast tego zorganizowano protest.

W dalszym ciągu liczymy na konstruktywną rozmowę z przedstawicielami Torcidy Łabędy wierząc, że dobro ŁTS Łabędy jest naszym wspólnym celem. Dbajmy o nasz Klub !!!

Zarząd Stowarzyszenia.